Fairfax Station Deck and Landscape Get a Facelift

For this project in the Fairfax Station, Virginia, our client wanted to resurface the existing deck, add a fireplace and update the existing landscaping.     

To soften the transition from the deck, which was resurfaced using synthetic materials and a new wrought iron rail, our design team removed the existing stairs and created a series of terraces.  This created new space in otherwise unusable land and a gradual descent to the lower terrace and patio.    

Travertine was chosen as the paving material to blend with some of the existing colors on the house as well as its cooler temperature under summer sun, while a similar brick was installed for vertical surfaces so that the new space seamlessly merged with the existing.  

 

Overall view of project and travertine terrace.

Overall view of project and travertine terrace.

View of added stairs and new synthetic decking materials.

View of added stairs and new synthetic decking materials.

Brick walls and travertine step landings to the lower level.

Brick walls and travertine step landings to the lower level.

A closeup of the wall fountain.

A closeup of the wall fountain.

Trellis invites visitors to the backyard.

Trellis invites visitors to the backyard.

Travertine terraces and landings create extra space and a gradual step down from the second story deck.

Travertine terraces and landings create extra space and a gradual step down from the second story deck.

Brick travertine with herringbone travertine accents.

Brick travertine with herringbone travertine accents.